Huurprijzen in de vrije sector verder gedaald

Enige vorm van kentering nog niet zichtbaar

 

Enige vorm van kentering nog niet zichtbaar

Pararius huurmonitor Q2 2021

De gemiddelde vierkantemeterprijs van huurwoningen in de vrije sector is in het tweede kwartaal van 2021 met 2 procent gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Nieuwe huurders betaalden € 16,37 per vierkante meter per maand, blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius. Dit is het vierde kwartaal op rij waarin een procentuele prijsdaling werd gemeten.

Pararius Huurmonitor
De cijfers hebben betrekking op:
- het aantal op Pararius.nl afgemelde woningen in het tweede kwartaal van 2021;
- vrije sector huurwoningen (huurprijzen vanaf € 752,33 per maand);
- huurwoningen die vrij kwamen voor nieuwe huurders;
Nuance vrije sector is noodzakelijk met uitsplitsing tussen kaal1, gestoffeerd2 en gemeubileerd3
Pararius onderscheidt drie oplevervormen: kaal, gestoffeerd en gemeubileerd. In alle categorieën zijn de huurprijzen procentueel gezien gedaald ten opzichte van vorig jaar. Voor een gemeubileerde woning betaalden nieuwe huurders 6 procent minder dan een jaar geleden: € 18,13 per vierkante meter per maand. Vanzelfsprekend zijn gemeubileerde woningen het duurst om te huren. Kale woningen zijn het goedkoopst, nieuwe huurders betaalden per vierkante meter € 12,30 per maand. Dit is iets minder dan een jaar geleden, toen huurders € 12,45 per vierkante meter per maand betaalden (-1,2%).

Prijsdalingen in G5-steden en middelgrote steden

In vier van de vijf grootste steden van Nederland (Amsterdam, Den Haag, Eindhoven en Rotterdam) daalde de gemiddelde huurprijs in het tweede kwartaal van 2021. Alleen in Utrecht bleven de huurprijzen gelijk aan vorig jaar.

In de hoofdstad Amsterdam dalen de prijzen al vier kwartalen op rij (sinds Q2 2020) en ook dit kwartaal was de prijsdaling hier procentueel gezien het hoogst van alle G5-steden. Nieuwe huurders betaalden 6,8 procent minder ten opzichte van een jaar geleden: € 21,53 per vierkante meter per maand.

In Rotterdam betaalden nieuwe huurders 4,6 procent minder dan een jaar geleden. Huurders betalen nog altijd bijna zes euro minder per vierkante meter dan in de hoofdstad Amsterdam: een huurwoning in de Havenstad kostte in het tweede kwartaal van 2021 gemiddeld € 15,58 per vierkante meter.

Ook in Eindhoven (€ 14,13) en Den Haag (€ 16,06) daalden de huurprijzen ten opzichte van vorig jaar. Nieuwe huurders betaalden respectievelijk 2,2 en 0,9 procent minder bij het betrekken van een huurwoning. In Utrecht bleven de huurprijzen gelijk aan het jaar ervoor, per vierkante meter kostte een vrije sector huurwoning € 17,81.

In veel middelgrote steden werden eveneens prijsdalingen gemeten. In Amstelveen (-7,9%), Dordrecht (-6,6%), Haarlem (-5,3%), Den Bosch (-3,8%), Delft (-3,2%) en Breda (-3,1%) daalden de huurprijzen met ten minste drie procent ten opzichte van vorig jaar. Ook in Deventer (-2,4%), Leeuwarden (-2,5%) en Groningen (-1,8%) daalden de huurprijzen.

Er zijn ook middelgrote steden waar de huurprijzen nog wel stijgen. In Lelystad stegen de huurprijzen gemiddeld met 12,5 procent ten opzichte van vorig jaar. Het is voor het eerst dat de gemiddelde vierkantemeterprijs in Lelystad boven de veertien euro uitkomt; nieuwe huurders betaalden € 14,26 per vierkante meter per maand. Ook in Almere stegen de prijzen en betaalden nieuwe huurders meer dan vorig jaar: € 14,55 per vierkante meter per maand (+7,9%).

Volgens Jeroen Jones, verhuurmakelaar bij Interhouse Makelaars, komt de prijsstijging in Lelystad vooral door de beperkte beschikbaarheid van huurwoningen in Almere. Daarnaast zijn huurders tegenwoordig meer bereid om een goede huurprijs te betalen voor een nette, opgeknapte woning, waardoor prijzen stijgen. “In de praktijk zien we dat de prijsstijging hoger is bij woningen die goed zijn opgeknapt en onderscheidend zijn. Huurders zijn bereid om een goede huurprijs te betalen voor een nette woning. Voor woningen waar het onderhoud te wensen over laat, zien we dat de huurprijs minder hard stijgt. Ondanks de schaarste en daarmee samenhangende druk kiest een goede huurder bovenal voor kwaliteit.”

In Amersfoort steeg de huurprijs van een vrije sector huurwoning met 10,2 procent naar € 14,40 per vierkante meter per maand.

Jasper de Groot, directeur van Pararius: “Middelgrote steden die zich net buiten de Randstad bevinden zijn in trek. De huurprijzen zijn hier lager maar de verbinding met grote steden als Amsterdam en Utrecht is goed. Huurders die niet bereid zijn om een hoge huurprijs in de Randstad te betalen, willen wel uitwijken naar omliggende steden. Door de toenemende vraag naar huurwoningen in steden als Amersfoort en Almere nemen de huurprijzen van woningen in de vrije sector hier nog toe.”