ABN AMRO: Huizenprijzen stijgen dit jaar met 8,5 procent

ABN AMRO verwacht dat de huizenprijzen dit jaar gemiddeld met 8,5 procent en in 2019 met nog eens 7 procent zullen stijgen. Eerder ging de bank nog uit van prijsstijgingen van respectievelijk 8 en 5 procent.​

 

De bank verwacht dat de rente voorlopig nog laag blijft, waardoor de huizenprijzen sterker stijgen dan eerder verwacht.

"We hebben te maken met tegenvallende, internationale conjunctuurcijfers, hernieuwde twijfels over Italië en de toegenomen dreiging van een handelsoorlog", verklaart Philip Bokeloh, econoom bij ABN AMRO. "Vanwege al deze redenen hebben we onze renteramingen naar beneden bijgesteld."

De algemene verwachting is dat de rente op termijn weer gaat stijgen. "De Europese Centrale Bank (ECB) wil het monetaire beleid herstellen en wij denken dat de bank hier vanwege de lage inflatie ruim de tijd voor gaat nemen", Bokeloh.

ABN AMRO vreest dat eventuele dreigende handelsoorlogen een negatieve invloed op de woningmarkt zullen hebben. Consumenten zullen dan volgens Bokeloh terughoudender worden met het doen van grote aankopen, zoals een woning.

Huizenkopers gaven lange tijd de voorkeur aan een hypotheek met een lange looptijd. Dit zou weleens kunnen veranderen als de lange rente stijgt, terwijl de korte rente op een laag niveau blijft, verwacht ABN AMRO.